Bakning

Friterad äppelpaj med kanel & kardemumma

2 april, 2014
 
God kväll, nu så äntligen ska jag försöka knåpa ihop receptet för friterad äppelpaj med vaniljglass.Hoppas ni ska förstå allt men det tror jag annars är det bara att fråga. Kan säga att Kevin älskade dessa och min granne jag bjöd över för smakprov. Jag själv tyckte att dom var lite för söta för min smak, men som sagt det är en smaksak!
 
Börja med att göra degen:
 
♥ 2 1/2 dl vetemjöl
♥ 1/2 tsk salt
♥ 1 tsk socker {kan uteslutas eftersom äppeljuicen är sötad}
♥ 80 gram tärnat, kallt smör
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 2 1/2 msk äppeljuice
 
Blanda ihop alla torra ingredienser och ha sedan i smöret som nyper ihop med mjölblandningen tills det är smuligt. Tillsätt äppeljuicen och blanda snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och sen in i kylen medans du gör fyllningen.
 
 
 
Fyllning:
 
♥ 4 äpplen
♥ 2 tsk citronjuice
♥ 1 1/2 tsk pepparkakskrydda
♥ 2 msk rörsocker, men funkar lika bra med ljust muscovadosocker eller farinsocker
♥ 1 kryddmått vaniljsocker
♥ 1-2 tsk mjöl, beroende hur mycke vätska äpplena släpper
♥ 2 msk smör
 
Muskotnöt, riven
 
Börja med att skala och kärna ur dina äpplen och sen hackar du ner dom i mindre bitar. Smält lite smör i en stekpanna och tillsätt äpplena, socker, citronjuice, pepparkakskryddan och lite riven muskotnöt. Stek på medelvärme och rör hela tiden tills äpplena börjar bli mjuka och såsen börjar bli tjock/kletig/mörk, cirka 5 minuter.
 
Ta stekpannan ifrån värmen och tillsätt vaniljsockret samt mjölet. Här beror det på hur mycket vätska du har kvar. Jag hade i 2 tsk mjöl MEN i efterhand så hade det nog räckt med 1 tsk för att den blir lite lösare i konsistens. Rör ihop allt tills det är klumpfritt och sedan ställer du tillbaka stekpannan på plattan igen för att koka ihop äppelröran tjockare.  Fortsätt att koka in allt medans du rör cirka 2 minuter. Ta sedan av äppelfyllningen ifrån plattan och ha upp den i en skål som du sedan ställer in i frysen.
 
Ta fram degen ifrån kylen och kavla ut den tunt på ett mjölat bakbord. Den får inte vara för tjock, högst 3 mm. Sedan trycker du ut runda formar med hjälp av tex en kaffekopp om du som jag inte äger någon cylinder. Jag fick ihop 19 st med den koppen jag använde. Så degen som blir över hela tiden efter du tryckt ut dina formar knådar du ihop och kavlar ut igen tills det inte finns någon deg kvar.
 
 
Ta sedan ut din äppelfyllning ifrån frysen och fyll dina äppelpajer med. Cirka 1 tsk hade jag i mina, du får inte trycka i för mycket för då får du inte ihop dom sen spricker dom bara. Innan du lägger ihop dom kan du ta lite kallt vatten på fingret och dra längst ut på degen, runt hela. Det hjälper degen att hålla ihop.
 
Tryck försiktigt ihop varje paj.

Sen naggar du dom med en gaffel längst ut på pajen.
 
Under tiden som du gör alla så kan du lägga alla dom som är klara i frysen så länge.
 
 
 
Sockerblandning, att rulla dina äppelpajer i efter fritering:
 
♥ 1/2 dl socker
♥ 1 tsk kanel
♥ 1 tsk kardemumma
 
Denna kan du göra nu innan fritering så den är klar att lägga dina pajer i. Det är bara att blanda alla kryddorna i en skål.
 
 
Friteringsdags: Jag använde mig av rapsolja, då menar jag inte en fin kallpressad utan en ”vanlig”. Funkar även med matolja, frityrolja eler majsolja. Jag använde mig av en termometer denna gång inget jag brukar använda när jag friterar men ville vara på den säkra sidan. Oljan ska vara cirka 185 grader och tänk på att inte ha för låg kastull eller för liten. Du bör nog minst ha 4-5 cm med olja i kastrullen…
 
Ta ut 2-3 stycken pajer ifrån frysen och lägg ned försiktigt med en hålslev i oljan. Du kanske behöver vrida ned platan lite så inte det blir för mycket och det tar eld eller nått, kanske inte det bästa ;). Försök att vända på dom hela tiden så dom blir bruna och fina runtom. När dom har fått en fin bryn yta så plockar du upp en, låter den rinna av lite över oljan och sen ned i din socker blandning. Så gör du samma med dom andra. Sen är det bara att skaka runt skålen lite så alla pajer får smaksättning runtom. Sen kan du lägga dom på ett galler över en plåt medans du gör klart alla andra.
Jag gjorde cirka hälften sen har jag sparat hälften i frysen ifall jag får oväntat besök. Då är det bara att plocka fram och fritera direkt, smidigt!

 
 
 
Dom är som godast att äta samma dag och jag serverade självklart dessa med vaniljglass.
 
 
Lycka till!
0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Marieangel 3 april, 2014 at 11:31

    Mums! Måste testas någon dag!

  • Reply Linda 3 april, 2014 at 11:32

    Ja det tycker jag absolut att du ska göra Marie 🙂

  • Leave a Reply