Kött

Att hantera en oxfilé

6 augusti, 2015
Oxfilé, finns nog ingen som äter så mycket oxfilé som jag gör men den är så fantastiskt god. Har aldrig varit så stort fan av entrecote pga mängden fett men dom gånger jag testat i sommar så är det fantastiskt gott, mer smak pga fettet som man kan kalla den naturliga kryddan till köttet. Tro mig, jag äter biff också men i det generella så är det oxen som står högst upp på listan.
 
Några tips jag tänkte dela med mig av när det gäller kött så är det att ta ur köttet ur kylen minst 2 timmar innan du ska tillaga det, okej kanske inte en stekhet sommardag när man flyter ut ur köket men en ”normal” dag som det känns att faktiskt denna sommar bara bestått av. Vill du få en finare ”höjd” på oxfilén så skär du en bredare skiva och bind upp den med bomullssnöre som finns att köpa i matvarubutiken vid plast/fryspåsarna brukar dom finnas. Jag brukar binda med 2 varv runt, då håller den bättre och du får en fin, hög tron av oxfilé. Kom ihåg att ta bort snöret innan servering sen bara ;).
 
En sak till jag tänkte tipsa om är att salta inte förräns du ska till att steka köttet, salt drar ur vätska och ett torrt kött vill ingen ha MEN salta INTE en sida du har stekt. Det kommer bara studsa bort som en studsboll. Porerna är stänga på köttet och det kommer inte fästa något salt så snälla, salta precis innan du lägger i köttet i stekpannan/grillpannan.. Men rubba/marinera etc går fint någon timme innan du ska steka köttet, det kommer bara göra det godare. Fast nog är det godast med endast salt & peppar!?
 
Tänk även på att inte översteka köttet, vänd endast köttet en gång. Jag själv vill ha mitt kött medium rare så jag steker kanske 2-3 minuter på varje sida sen tar jag upp det och låter det vila en stund innan servering. Börjar du skära i ett kött direkt när det kommer ur en stekpannan så kommer all vätska rinna ut på tallriken och där ska inte vätskan vara utan kvar i köttet så det blir saftigare så låt gärna köttet vila 5-10 min innan servering.
 
Var inte rädd för att steka en köttbit, tänk inte ”men jag vet inte hur man steker en köttbit”. Men om du inte försöker och misslyckas kommer du aldrig bli bra på det heller? Tro mig, jag har gjort massor med misstag och kommer göra det i framtiden. Misstag är lärdomar så det är bara bra, alla gör vi dom. Så ut och köp dig en köttbit nu, gör ett misslyckande och jag lovar att nästa gång så är du ett proffs ;).
 
Jag och Kevin åt kött i Måndags, ser ni hur fint köttet blir med lite högre höjd {hade kunnat varit ett snäpp högre} pga att jag bundit upp det. Var länge sedan jag gjorde palsternackspuré så det fick bli det till samt rödvinssås och ugnsrostade tomater.
 
Perfekt i all enkelhet
0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply