Kyckling, Middag, Yummi

Risotto med fylld kycklingfilé sous vide

16 februari, 2015
I Fredags så vart det lite go middag här hemma som jag och Kevin åt tillsammans med min fina vän och arbetskamrat Micke. Risotto med fylld kycklingfilé och ugnsrostade tomater. Det roliga var att vi körde kycklingfilén sous vide innan jag fräste på den för att få en fin och god yta på baconet som vi hade lindat runt om. Ska försöka ge er så bra recept som möjligt då det oftast blir free base i köket.
Ugnsrostade tomater:
Lägg små tomater i en ugnsform, ringla över rapsolja och lite balsamvinäger, röd eller vit vinäger funkar lika bra. Krydda med salt/vitpeppar och färsk timjan om du har. Kör i mitten av ugnen på cirka 125 grader 2-3 timmar, eller 150 grader 1-2 timmar. Detta kan du förbereda dagen innan, så du förvarar dom i kylskåpet och på serveringsdagen värmer du på dom på cirka 150 grader 20 min. Såå enkelt och gott.
Fylld kycklingfilé sous vide:
Kycklingfileér
Philadelphia gräslök {valfri smak}
Sambal
Bacon
Inlagd, strimlad, rökt paprika på burk {spara oljan!}
Salt/vitpeppar
Skär kycklingfileén jämns med så du får en större kycklingfilébit men skär inte av så det blir två bitar av en filén. Lägg lite plastfolie över filén och banka ut den så den blir mycket större. Blanda philadelphiaosten med inlagd paprika, lite sambal och bred på din kycklingfilé, salta och peppra. Rulla ihop kycklingfilen, linda bacon runt om och sen rullar du in den i plastfolie, knyt ihop ändarna. Den ska vara tajt. Värm vatten till 72 grader i en större kastrull och lägg ned dina fileér i cirka 15-20 min, beroende på storlek. Sen tar du upp dom, tar bort plasten och steker på dom i paprikaoljan som du sparade så du får fin yta runt om omkring på dom. Låt vila en stund och skär sedan upp önskad storlek.
Risotto:
4 pers
 
2 schalottenlökar eller 1 gul lök, finhackat
rapsolja
3 dl Arborioris
ca 2 dl vitt vin torrt
ca 1 liter kycklingbuljong varm
2 dl (60g) parmesan, finriven
smör
salt
nymalen svartpeppar
Värm buljongen i en kastrull för sig. Därefter börjar du med risotton.
Fräs löken mjuk i rikligt med olja i en tjockbottnad kastrull/stekpanna på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ungefär ca 18–20 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner en klick smör och parmesanost. Osten och smöret gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.
Kevin och Micke körde kortspel medans jag fixade risotton.
 
 Bon Appétit
0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Marcus 5 mars, 2016 at 16:02

    Fungerar det med vilken plastfolie som helst? Tänkte bara att det inte blir så kul om den smälter!

    Låter kanongott iaf!

  • Reply Linda 5 mars, 2016 at 16:58

    Ja det gör det eftersom du inte kör den på så hög värme :).

  • Leave a Reply