Bakning

Boeuf bourguignon

Madde vi var hem till oss på middag i lördags och jag kokade en Boeuf bourguignon i min superfina gryta som jag fick av Le Creuset, medans den puttrade på spisen så åt vi lite ost & kex så länge. Det går alltid hem..
 
Rioja var det bra länge sedan jag drack och det var faktiskt Yohanna som tipsade mig om detta vin första gången och efter det dracks det varje gång det vankades vinkvällar men sen började jag utforska vinens värld lite mer. Tycker det är kul att testa olika men som sagt så var det länge sen jag drack detta så det fick bli det till lördags middag.
 
 Vi åt sallad till grytan, kände inte alls för att sitta och peta i sig potatisar så detta var ett bra alternativ.
 
 
Boeuf Bourguignon
 
 
800 g högrev/nötstek/fransyska
2 tsk Olja/smör
300 g varmrökt sidfläsk
1  stor morot, skalad och skivad
1  stor lök, skalad och skivad
3 klyftor vitlök, skalade och fint hackade
2 msk mjöl
5 dl rött vin
3-4 msk oxfond
1  lagerblad
1 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
18  pärllökar/steklökar, skalade, delade på mitten om dom är stora
300 g champinjoner
1 kruka persilja
 
Stek köttet i en stor gryta med oljaeller smör så att de får färg runt om, låt sedan vila på en tallrik. För att få fin färg på allt kött, stek i omgångar. Fortsätt med att steka tärnat sidfläsk gyllene i samma gryta. Lyft ur sidfläsket och låt vila med köttet.
 
Tillsätt morot/lök och stek grönsakerna i ca 5 minuter tills löken har mjuknat. Rör ner vitlöken, och lägg sedan tillbaka kött och sidfläsk i grytan. Tillsätt mjölet och blanda väl. Låt steka i ca 3-5 minuter, rör om då och då.
 
Häll i vinet, fonden, lagerblad och tillsätt tomatpurén, rör om. Krydda med havssalt och svartpeppar. Låt sedan grytan sjuda på spisen med lock i ca 2-3 timmar eller i ugnen med lock i ca 3 timmar på 150 grader. Maten ska lagas långsamt tills vätskan har reducerats till hälften och köttet är otroligt mört när du tar i det med en gaffel.
Cirka 20 minuter före servering, stek pärllök/steklöken och svamp i en stekpanna över en medelhög värme i cirka 5 minuter tills de är mjuka. Lägg dem i grytan 10 minuter före slutet av koktiden.
 
Servera med finhackad persilja på toppen.
 
 
 Avslutade kvällen med lite god choklad och ipadspel.
 
0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *