Allmänt/Generally

En kväll på Bruntegården med familjen

6 juli, 2015
Utsikten ifrån Bruntegården är magisk, att få sitta på deras uteservering och blicka ut över Siljan är fantastisk. Bruntegården ligger på Vålsvedsvägen 51 i Rättvik (Lerdal), precis nedanför slalombacken och ägs av Magnus och hans fru Linn. Magnus känner jag sedan många år tillbaka då jag kommer ifrån Rättvik och där känner man ”nästan” alla. I alla fall då när jag växte upp där och vi hängde i samma kretsar, nu är många som flyttat, många ”nya” ungdomar men det är alltid kul att komma hem och träffa på folk man inte träffat på läääänge. Bruntegården drivs som pensionat och har anor sedan 1868. I gården inryms 12 stycken personligt inredda rum varav inget är det andra likt och i restaurangen bjuds det på många goda rätter. Lokala råvaror är något som dom finner kärlek till som t e x fäbodsmör från Tin på Karl-Tövåsens levande fäbod och dom plockar grönsaker själva hos Anders på Massarbäck. Det märks att råvarorna som dom använder sig av är omhändertagna med kärlek och omsorg så detta är ett ställe jag rekommenderar er att besöka om ni har vägarna förbi Rättvik någon gång.
 
 

Min syster Malin hade köpt med sin fina kläder till Kevin i present som han invigde kvällen till ära, hela familjen ses inte så ofta tyvärr då vi är utspridda i hela landet så 1 gång om året försöker vi alltid ses och så klart man ska klä upp sig lite extra då.
 
Dryckesbeställning innan maten
 
 

Fanns mycket gott på menyn och det slutade med att jag tog stekt rygggbiff till varmrätt. Några tog även förrätt men jag tänkte att jag väljer efterrätt denna gång och så här i efterhand så ångrar jag starkt att jag inte tog 3-rätter MEN jag kommer besöka Bruntegården snart igen då jag trivdes så bra där och vet fler rätter som jag vill äta.
 
 

Det första vi fick in innan maten var en liten hälsning ifrån köket, helt gudomligt goda griscrackers. Seriöst, så otroligt gott. Salt, knaprigt och i botten låg det en kronärtskockskräm att doppa svålen i, swisch sa det bara så var alla skålar tomma. Där snackar vi bra betyg! Kunde satt i mig en hel sopsäck ;).
 
 

Sen fick vi in massor med gott bröd, dom små söta limporna var nog populärast och dom påminner lite om en sirapslimpa jag brukade bara förut, nu var det ett tag sen men kanske dags att damma av receptet igen och göra några limpor. Två olika smöt var det till och det populäraste var det runda smöret, tror det är det som är fäbosmöret ifrån Tin, minns inte riktigt och jag tänkte som vanligt inte på att skriva ned allt. Men har ganska bra minne ändå eller hur;). Allt som har med mat att göra sätter sig i hjärnbalken direkt.
 
 

Första förrätten ut hade mamma beställt och det var lättrökt sill från Norröna, syrad grädde, bakad äggula, brynt smör, confiterad potatis. Detta var den enda förrätten jag inte smakade på för mamma sa ”Det är ”bara” Sill” och jag tror att det var så jäkla gott att hon inte ville dela med sig av det he he. Såg förbaskat gott ut i alla fall.
 
Förrätt nummer 2 tog min bror och den bestod av terrin på Gris från Dalagris, senapsmajonnäs, picklad gurka och silverlök. Denna smakade jag och visst var den god dock var det inte den godaste förrätten jag smakade denna kväll men min bror njöt till max. Han hade tydligen ätit den förut och det var en favorit.
 
Här är dagen bästa förrätt enligt mig som Emilie tog, Råbiff, ramslöks majonnäs, syrad lök, friterad potatis. Ångrar verkligen att jag inte tog denna men det kommer även göra att jag åker tillbaka igen för att få en tallrik för mig själv. Emilie satt och sa hela tiden hur god den var och bjöd alla på den så hon fick väl knappt så mycket själv. Den friterade potatisen på toppen gjorde verkligen rätten så fruktansvärt god eftersom det vart olika texturer i maten, mums. Så jag rekommenderar er att testa denna.
 
Varmt ute, då kan ni tänkte er hur varmt det är i köket. Magnus står och försöker svalka sig lite;). Några tog in Dalecarliga Palé Ale ifrån Rättviks Bryggeri och så klart smakade jag på en, väldigt god måste jag säga och lite annorlunda smak.
 
Kvällens goda varmrätt: Stekt ryggbiff, silverlöks kräm, stekt blandsvamp, potatis och svecia kroketter. Såååå supergott och hade kunnat äta 3 tallrikar till, minst.
 
Dom krispiga potatis- & svecia kroketterna var så supergoda.
 
Köttet var helt perfekt och den lena silverlökskrämen, mums!
 
 
 

Kevin åt hamburgare till middag och hörde då absolut inga klagomål där. Den ser ju bara helt gudomlig ut på bild.
 
Sen var det dags för kaffe och dessert. Jag fick syn på en tatuering brorsan hade på ena fingret och frågade vad det var. När dom var i Kroatien förra året så hade dom haft en blöt kväll ute sen började Emilie och Lisa peppa Jimmy med att gå och tatuera sig och skriva ”sto” som betyder VA på kroatiska och man ska nog inte säga: ”tror inte du törs” till en människa som druckit lite alkohol som bror för då vill han motbevisa dom så han försvann en stund ifrån tjejerna och kom tillbaka med ordet sto? tatuerad på fingret. Lite kul tyckte jag..
 
 

Emilie nöjer sig inte med ett glas, lika bra att köra på med 3 st ;). Whiskytryffel fanns på dessertlistan och det föll grabbarna i smaken så det mumsade dom i sig. Älskar deras karaff som dom serverade kaffe ur..
 
Jag och Kevin tog in denna dessert som består av rabarber, kola, lakrits, fänkål och vit choklad. Gott men liiite för syrligt för min smak, supergott med fänkålen till.
 
Lite bilder inifrån Brunte.
 
 Anna, Johan och lilla My dök inte upp förräns vi hade ätit våran middag och då vart det kramkalas vill jag lova.
 

Pappa tackade för sig och drog hem i sin cadillac, Johan tog sig en välförtjänt öl efter att dom hade rest ifrån Strängnäs och en hård arbetsvecka. Vi satt kvar en stund innan vi gick ned till Big street men det kommer i ett senare inlägg. Tack alla för en superhärlig middag tillsammans, önskar att vi kunde göra det oftare.

 
 
Länk till Bruntegården´s hemsida hittar ni —> här och lova mig att besöka detta lilla guldkorn om ni har vägarna förbi Rättvik, ni kommer bli väl omtändertagna. Jag kommer snart vara tillbaka där och har även hört talas om ett till ställe i Rättvik jag MÅSTE besöka, återkommer så klart om det när jag varit där. Nu måste jag göra mig klar och försöka bestämma middag inför kvällen då jag bjudit över Malin. Kram på er..
0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Anonym 7 juli, 2015 at 13:43

    … fina bilder!!!

  • Leave a Reply