Grönsaker

Kycklingburgare med sötpotatis & chiliaioli

10 juni, 2015
Ikväll kände jag för att göra något helt nytt, för man är väldigt insnöad på att äta ganska lika så det vart att gå utanför den så kallade boxen. Något som jag nästan aldrig gör är aioli men idag så gjorde jag en med lite sting i, har faktiskt inte hittat på en enda bra aioli på burk, finns det ens? Den enda som är supergod och som jag kan rekommendera är faktiskt den vi säljer i fiskdisken på Maxi, mums! Sen när jag var på Willys och handlade imorse så hade dom kycklingfärs nedsatt med 50% så jag plockade på mig ett paket, var länge sen jag åt det och det är knappast något fel på maten bara för det är sista förbrukningsdatumet på en vara. Kan man spara in några kronor så är väl det bara ett plus!?
 
 
Chili aioli
cirka 5 dl

2 äggula
1 msk Vitvinsvinäger
2 tsk senap
4 dl Rapsolja
salt/peppar
4-6 krossade vitlöksklyftor
2-3 tsk sambal
 
Vispa ihop äggulan, vinäger och senap. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Rör ner den krossade vitlöken, sambal och smaka av med salt och peppar. Om aiolin blir för tjock, späd med några droppar vatten. Ställ i kylen fram till servering.

 
Av kycklingfärsen så gjorde jag ”biffar/hamburgare” kalla dom vad du vill, kanske ser ut mer som järpar.
Goda och smakrika blev dom i alla fall.
Burgare/Järpar
500 g kycklingfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk timjan
1 msk olja
1 paket bacon
smör
 
Blanda färsen med ägg, pressad vitlök och kryddor. Strimla ned bacon och tillsätt i färsen, blanda. ha lite vatten på händer och forma biffarna dina biffar. Det går lättare om man använder en matsked också så rullar man den i handen till en järp. Smält smör i en stekpannan och stek ca 4 minuter på varje sida.
 
Hade massa sparris över i kylen så smörstekte dom till samt halloumi.
 
Picklad röd lök passar supergott till detta och det har ni receptet på –> här.
 
För att få det lite matigare så gjorde jag pommes på sötpotatis i ugnen, supergott och enkelt. Eftersom vi bara är 1 vuxen och 1 barn så använde jag mig bara av 1 st sötpotatis, dom är alltid så stora så det räcker gott och väl.
 
 
Ugnsrostad sötpotatis
1 stor sötpotatis
Majsstärkelse, cirka 1-2 msk
Rapsolja, cirka 2-3 msk
Salt, vitpeppar, sesamfrön,
Santa Maria BBQ & grill mesquite samt svart kummin krydda

Värm ugnen till 225°C. Skala sötpotatisarna och skär dem i stavar av ungefär samma storlek. Lägg i en skål och strö majsstärkelse över. Blanda ordentligt. Blanda oljan och alla kryddor i en mindre skål. Häll oljan över potatisen och blanda. Lägg potatisstavarna i ett lager på en ugnsplåt, se till att sprida ut dom jämnt.
Grädda 15 minuter i mitten av ugnen, vänd sedan på dom och grädda ytterligare 10-20 minuter eller tills de är krispiga och gyllenbruna. Håll dock ett öga på dem så att de inte blir brända runt kanterna!

 
Servera allt i tortillabröd, så gott och Kevin bara vräkte i sig. Jag kanske hade lite väl små tortillabröd till denna rätt men jag hade inga andra bröd så man tager vad man haver, fick lov att dela på biffarna lite för att kunna rulla ihop den. Så det kanske är bättre med större bröd eller pitabröd funkar lika bra det. Just ja!! Hade även färsk gurka till!
1 ← FIRST, I heart you too ♥

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Himmel va gott det såg ut!!!! 10 juni, 2015 at 21:45

    Himmel va gott!!!!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.