3-Rätters

Torsdagens 3-rätters

21 juni, 2015
Sorry för dålig uppdatering här inne i helgen men livet och Midsommar kom i vägen ;). Men nu så ska jag uppdatera er om Torsdagens middag som jag hade tillsammans med Elin & Rickard. Jag hade plockat blommor så det var fint att dekorera bordet med, kan det bli mer svensk sommar?
 
Jag brukar alltid ställa fram nåt att mumsa på medans jag fixar maten och Elin är så duktig på att stoppa i sig det, hur mycket ryms det i den lilla kroppen? Denna gång vart det bara lite naturgodis och salta pinnar, var en spontanmiddag så fanns inte så mycket roligt hemma att ställa fram.
 
Elin ville ha alkoholfritt så hon fick ett glas med smaksatt bubbelvatten fylld med is, frysta hallon, mynta och lite vattenmlon på toppen. Det är väl lite roligare att servera vatten så här än ett glas med bara bubbelvatten? Min kompis Micke brukar säga: -Du kan ju inte ens ställa fram ett glas vatten ifrån kranen utan att ha i massa saker. Ha ha ja men sån är jag, gillar att piffa upp saker, blir så mycket festligare då;).
 
När jag började kolla min kyl så bestämde jag mig för att köra en 3-rätters då kunde jag passa på att rensa kylen lite. Tanken ifrån början var bara att jag var sugen på en bit oxfilé och ett glas rött vin, kändes som evigheter sen jag åt den. Förrätten blev i alla fall kokt rödbeta med chevrékräm, ruccola, rostade pinje- & valnötter samt agavesirap på toppen.
 
Temat för denna kväll som jag märkte efteråt var höjden, den är den röda tråden genom alla rätter.
 
Ruccola i botten sen varvar du tunt skuren rödbeta med en chevrekräm gjord på turkisk yoghurt, chevre, salt och agavesiprap. Kör med stavmixer för att få den slät. Gör den inte för hög bara för då tippar den nog omkull;). Sen toppar du med rostade valnötter/pinjenötter, agavesirap och flingsalt.
 
 

 

Jag hade tyvärr inte så mycket i kylen och det är ganska ovanligt för att vara mig men jag lyckades trolla ihop detta i alla fall. Oxfilé med smörstekt röd paprika och tomat, toppad med aromsmör som smälte fint ned över grönsakerna och köttet. Sen gjorde jag rostad sötpotatis och morötter i ugn med smoked paprikakrydda, standard men älskar verkligen den kryddan. Ugnsrostad scharlottenlök med smör och kycklingbuljong samt rödvinssås till, mums!

 
Tänk på att ta ur köttet ur kylen cirka 2 timmar innan ni steker det, det är bra om det får rumstemperatur innan det är dags att steka och denna kväll så smälte verkligen köttet i munnen, jag njöt varenda sekund. Malin brukar alltid säga: – Åååååh Lindas oxé! Jag har väl stekt oxfilé så många gånger att jag fått in känslan för det där. Övning ger färdighet, tänk på att absolut inte steka det för länge, köttet måste även vila cirka 5-10 min innan servering. Salta gör jag inte förräns det är dags att steka men krydda gärna med andra kryddor. Salt drar ur vätskan ut köttet och det vill vi verkligen inte.
 
Rödvinssås
3 portioner
 
1 scharlottenlök (funkar med gul)
1 msk smör
Nymald svartpeppar
1 1/2 dl vatten
1-2 msk kalvfond
2 1/2 dl rött vin
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk maizena
 
Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt lite nymalen peppar och låt det fräsa med en liten stund. Tillsätt sedan vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop 15-20 min och red av till önskad tjocklek. Avsluta med att ha ned en klick smör, det rundar av såsen och du får den blank och fin. Vill du så kan du även sila bort löken men jag har den kvar.
 
Kvällens dessert fick bli nått enkelt men ack så gott. Lite bryggt kaffe i botten på ett martiniglas, en kula baileys häagen-dazs glass toppad med karamelisserade pinje- & valnötter samt lite salt. Det är superenkelt att göra karamelliserade nötter. Smält socker i en stekpanna tillsammans med en liten klick smör, rör hela tiden tills den är mörkare i färgen. Typ bärnstensfärg, då slänger du ned dina nötter och blandar om allt så det täcker alla nötter. Sen har du upp dina nötter på en plåt med bakplåtspapper på, lägg alla nötter var för sig, det stelnar ganska fort så det gäller att jobba snabbt men akta fingrarna för det är VARMT! Strö öven över lite salt på nötterna så bryter det av lite fint mot det söta men det måste göras innan karamellen stelnar. Bon appétit!
 
 
 
0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emelie 3 januari, 2016 at 23:33

    Hej Linda, vart är dina superfina vattenglas ifrån? Jättefin blogg, älskar dina bilder!! Såå tacksam för svar om glasen. Tack!!

  • Reply Linda 4 januari, 2016 at 00:20

    Hej Emelie, nu vet jag inte riktigt vilka glas du menar!? Är dom med i detta inlägg? Tack snälla vad superglad jag blir att höra det :). Hoppas du ser mitt svar här annars får jag maila dig, kram

  • Leave a Reply