Allmänt/Generally

Kalventrecote & rotfruktsgratäng {Veal and gratin}

21 november, 2015
Jag är själv hemma i helgen och det slutade med att jag lagade en rejäl lyxmiddag till mig själv igår kväll. Jag drog upp musiken, hällde i ett glas vin, tände massa ljus och bara njöt av kvällen. Middagen blev kalventrecote med rotfruktsgratäng, rödvinssås, ugnsrostade tomater och vitlökssmör med brynt smör & salvia. För en gång skull så var jag så duktig att ta fram blocket och kladda ned recept på allt;) hejja mig..
 
 
I´m home by myself this weekend and it ended up with that I cooked a real luxury dinner to myself last night. I pulled up the music, poured a glass of winelighted candles and just enjoyed the evening. The dinner was veal entrecote with root vegetable gratin, red wine sauce, roasted tomatoes and garlic butter with browned butter and sage. For once, I was so clever to took out the notepad and mess down recipes for everything😉 go mee..
 
Rotfruktsgratängen valde jag att göra i min lilla stekpanna och nej jag satte inte i mig allt utan det var nog hälften kvar, perfekt till kvällen att kunna peta i sig det framför ” Så mycket bättre”.
 
Rotfruktsgratäng
15 cm diamater form
 
4 st små potatisar eller 2 stora
1/2 gul lök
purjolök
2 st jordärtskocka
2-3 små morötter eller 1 stor
2-3 vitlöksklyftor
riven ost, jag använde prästost
1 1/2-2 dl grädde
1 dl röd mjölk
salt/peppar
 
Skala potatis, morötter och jordärtskocka. Skiva ned dom tunt och lägg i en skål. Skiva den gula löken samt hacka ned purjolöken, lägg i skålen. Tillsätt riven vitlök, ost, kryddor, grädde samt mjölk. Blanda om allt. Smörj en form eller mindre stekpanna och ha i blandningen. Ställ in den i mitten av ugnen på 200 – 225 C grader cirka 30 minuter, ta ut den och riv på ytterligare extra ost på toppen. Ställ in cirka 10-15 min till..Klart!
 
Root vegetable gratin, I chose to do in my little frying pan and no I did´nt eat everything, it was probably half left, perfect to eat the rest tonight in front of the tv-show ” So much better”.
 
 
Root vegetable gratin
15 cm diameter form

4 small potatoes, or 2 large
1/2 yellow onion
leek
2 artichoke
2-3 small carrots or 1 large
2-3 cloves garlic
grated cheese, I used the priest cheese
150 – 200 ml cream
100 ml whole milk
salt / pepper
 
Peel the potatoes, carrots and artichoke. Slice thinly and place in a bowl. Slice the onion and chop down the leeks, add to the bowl. Add the grated garlic, cheese, spices, cream and milk. Mix everything. Grease a mold or small frying pan and add your mix. Set it in the middle of the oven at 392-437 F for about 30 minutes, remove and grate more cheese on top. Set around 10-15 min more.. Done!
 
 
Vitlökssmör med salvia
50 gram smör
1 1/2 tsk salvia
2-3 vitlökar, beroende hur ”starkt” du vill ha
salt
Bryn hälften av smöret i en kastrull på medelvärme tills det är gyllenbrunt och doftar kola och lite nötigt – See more at: http://www.gp.se/matdryck/1.1674889-brynt-salvia-och-vitlokssmor#sthash.zCWTwSRo.dpuf
Bryn hälften av smöret i en kastrull på medelvärme tills det är gyllenbrunt och doftar kola och lite nötigt – See more at: http://www.gp.se/matdryck/1.1674889-brynt-salvia-och-vitlokssmor#sthash.zCWTwSRo.dpuf
 
Bryn hälften av smöret i en kastrull på medelvärme tills det är gyllenbrunt och doftar kola och lite nötigt – See more at: http://www.gp.se/matdryck/1.1674889-brynt-salvia-och-vitlokssmor#sthash.zCWTwSRo.dpuf
 
Bryn hälften av smöret i en kastrull på medelvärme tills det är gyllenbrunt och doftar kola och lite nötigt – See more at: http://www.gp.se/matdryck/1.1674889-brynt-salvia-och-vitlokssmor#sthash.zCWTwSRo.dpuf
Bryn hälften av smöret i en kastrull på medelvärme tills det är gyllenbrunt, doftar kola och lite nötigt, ställ åt sidan. Ha ned andra halvan av smöret i en skål, tillsätt vitlök & salvia. Ha ned den smälta smöret i bunken men var noggrann när du häller ner det brynta smöret så att inte själva bottensatsen kommer med. Smaka av med salt. Nu kan du antingen ställa in smöret i kylen en stund tills det är tillräckligt hårt för att kunna klicka ut på bakplåtspapper och rulla ihop till en tajt korv. Eller så häller du helt enkelt smöret i en burk med lock och stället in i kylskåp, så får var och en ta för sig med en sked.
 
 
Garlic butter with sage
50 grams of butter
1 1/2 tsp sage
2-3 garlic cloves, depending how strong” you want it
salt
 
Melt half the butter in a saucepan over medium heat until golden brown, smells of caramel and a bit nutty, set aside. Add the second half of the butter in a bowl, add the garlic and sage. Have the melted butter in the bowl but be careful when you pour down the browned butter so the batch on the bottom does not come with. Season with salt. Now you can either set the butter in the fridge for a while until it is hard enough to click on baking paper and roll up into a tight sausage. Or you simply hold the butter in a jar with a lid and place in the fridge, so may each take for themselves with a spoon.
 
 Kalventrecote innertemp 55 grader för blodig, 60 grader för medium, 70 grader för välstekt
 
Veal Entrecote temperature 55 degrees for the bloody, 60 degrees for medium, 70 degrees for well-done
 
 
 
I glaset LAB Reserva, Portugal. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, vanilj och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Art nr: 74312 på systembolaget.
 
In the glass LAB Reserva, Portugal. Very fruity, with barrel character, hints of plum, blackberry, vanilla and dark chocolate. Serve at about 18 ° C to dishes of lamb or beef. Art No: 74312 at the liquor store.
 
Recept/recipe ugnsrostade tomater/tomatoes —>här/here
 
Recept/recipe rödvinssås/red wine sauce —> här/here borde uppdatera det receptet för jag använder INTE socker längre. { I don´t use suger in the recipe anymore}
 
0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.