Bakning, Choklad

Lyxig tigerkaka med chokladglasyr

25 september, 2015
För 1 vecka sedan ungefär så ville Kevin baka och han tittade i sina kokböcker som inte títtas i allt för ofta. Beslutet var tigerkaka och mums vilken god tigerkaka, riktig lyxig med chokladglasyr ovanpå och färska jordgubbar. Vi ska börja med att införa schema här hemma för olika aktiviteter som tex städdag, sen ska vi även införa att 1 dag i veckan får Kevin bestämma något vi ska göra tillsammans och andra veckan bestämmer jag. Det kommer bli mer bakning och laga mat tillsammans, alla telefoner, ipas etc läggs åt sidan och vi spenderar mer tid tillsammans. Det är så lätt att dagarna bara flyter på så att införa ett schema för att avsätta tid till att göra saker tillsammans ser jag verkligen bara positivt, ska bli riktigt kul etersom jag vet att Kevin tycker det är roligt att hjälpa till i köket MEN han gör det aldrig. Men det ska inte bara handla om att vara i köket utan filmkvällar, cykla, spela minigolf, gå på bio etc. Dejtdag/kväll med min son med andra ord;).
Tigerkaka
200 gram smör, plus extra att smöra med
75 gram choklad
3 dl strösocker
4 ägg, lätt vispade
3 1/3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk gräddfil
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
Värm ugnen till 175 grader. Smöra en sockerkaksform som är ungefär 20 cm i diameter och 10 cm hög. Smält chokladen i en skål över en kastrull med hett vatten och låt sedan svalna. Vispa smör och socker ljust & luftigt. Vispa ned äggen, ett i taget. Om blandningen skär sig tillsätter du en sked mjöl och fortsätter vispa.

 

Sikta ned mjöl, salt & bakpulver i äggblandningen. Blanda om försiktigt och blanda sedan ned gräddfilen. Fördela smeten i 2 skålar. Rör ned vaniljsockret i ena skålen och kakao samt den smälta chokladen i den andra skålen.
Klicka med sked ned chokladsmet i formen, sendan en sked vaniljsmet. Så det blir varannan gång runt hela formen. Dra runt med en sked i blandningen så den blandas lite grann och kakan blir marmorerad. Grädda i 50 – 55 min eller tills kakan har rest sig och känns fast.
Låt kakan svalna i formen cirka 10 minuter. Vänd sedan upp den på ett galler och låt svalna helt innan du lägger på glasyren.
Chokladglasyr
85 gram choklad
3 msk mjölk

2 msk ljus sirap

Mät upp choklad, mjök och sirap i en värmetålig skål över en kastrull med kokande vatten. Låt chokladen smälta och rör om då & då. låt glasyren svalna något och ringla den sedan över kakan. Vill du inte ha glasyr över kakan funkar det lika bra att sikta över florsocker.
Tips: Det går även att frysa kakan. Tina den och lägg på glasyren precis före servering.
Toppa med jordgubbar och njut till max, för den som vill lyxa till det lite extra ät med vispad grädde eller vaniljglass.

Spara

0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply ɑ n n i k ɑ 25 september, 2015 at 10:27

    Åhh super mumsigt 😀

  • Reply Anonym 28 september, 2015 at 16:00

    värsta tårtan ju. Mums!

    • Reply Linda 28 september, 2015 at 19:18

      Ha ha ja nästan så 😉

  • Reply Linda 25 september, 2015 at 10:38

    Verkligen, passar perfekt i helgen;)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.