Bakning Choklad Dessert

Dulce de leche paj m. Italiensk Maräng & Choklad

Då och då så bakar jag & när jag väl gör det så blir det nästan alltid något riktigt kladdigt med mängder av kalorier och förra veckan så avvek jag inte från mina tidigare verk. Jag vart inspirerad av ett recept jag hittade med Elisabeth Johansson (här) dock gjorde jag om receptet lite så det vart min twist på pajen. Sen hade jag inte vissa ingredienser hemma så jag anpassade receptet efter det som fanns.  Hur som helst så vart den supergod, detta är verkligen är wow faktor när man ställer fram den på bordet.

Dulce de leche paj med Italiensk Maräng & Choklad

Botten:
100 g smör
3 /4 dl råsocker flor (eller vanligt florscker)
1 äggula
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
Torkade gula ärtor eller ris till formen

Fyllning:
1 burk dulce de leche (färdigköpt) eller 1 burk sötad, kondenserad mjölk

Chokladfyllning:
2 msk strösocker
1 ägg
1 äggula
75 g smör
100 g ljus choklad

Choklad ganache:
100 g ljus choklad
1 dl havre & mandeldryck (eller vispgrädde)

Italiensk maräng:
75 g äggvita
65 g vatten
120 g strösocker + 15 g strösocker

Garnering:
50 g choklad
kakaopulver
pinjenötter
pistachnötter
hasselnötter
flingsalt

Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och råsocker flor, tillsätt äggulan & rör om, vänd ner dom torra ingredienserna. Låt degen vila i kylskåp cirka 40 minuter .
Kavla ut och lägg i en pajform, avlång eller rund. Nagga botten med en gaffel. Lägg i en bit aluminiumfolie och häll i torkade, gula ärtor eller ris för att hålla kanterna på plats under gräddningen. Förgrädda i 10–15 minuter. Låt svalna helt.

Fyllning: Om du inte köpt färdig dulce de leche, koka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i vatten, burken ska vara täckt, i 3 timmar. Håll koll så att burken hela tiden är täckt av vatten och fyll på med mer vatten när det behövs. Bred ut över den avsvalnade pajbotten.

Chokladfyllning: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa socker, ägg och äggula pösigt. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa ner i äggsmeten. Häll smeten i pajformen. Grädda i cirka 12 minuter tills fyllningen stannat något.

Choklad ganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp havre/mandeldryck och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Häll ganachen över pajen så den täcker dulce de lechen. Låt stelna i kylskåp några timmar.

Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt 15 gram socker. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
Bred ut över pajen. Bränn marängen med en gasolbrännare.

Garnering: Smält choklad och ringla över pajen före servering. Pudra över lite kakao och toppa med flingsalt & nötter.

Förvaras i kylskåp.

Wow, eller hur? 😉

Spara

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *