Bakning Choklad Glass & Godis

Fyllda chokladkakor

2016-01-18_152207_569e53b39606ee5c57aca118När jag kollade igenom min gamla matblogg under helgen så märkte jag att det fattas massa inlägg som inte kommit med i flytten till egen sida, suck alltså! Räckte det inte med att det fattas massa bilder i olika inlägg? Så jag kommer att lägga in “gamla” inlägg på nytt här så dom kommer in… Och det kanske är många som har missat massor av smarriga recept som jag gjort förut annars får det bli en #tb för er andra. Först ut är dessa fyllda chokladkakor som har två stycken olika fyllningar, ena med Nutella och den andra med saltad kolasås.

01_569e557d9606ee5c74f942de

Detta är superenkelt att göra och går relativt snabbt. Börja med att smälta 1/3 av den mängd choklad du tänker använda. Tillsätt även 1-2 matskedar kokosfett som får smälta med. När allt smält så tar du bort bunken ifrån vattenbadet och tillsätter resten av chokladen som får smälta. Blanda om hela tiden så går det ganska fort. Jag kanske gjorde på 1 vanlig förpackning med bakchoklad allt som allt och det vart 6 st muffinsformar. Ställ upp några muffinsformar på en tallrik, häll ned den smälta chokladen lite i varje botten på varje form, beroende hur tjocka du vill ha dina “kakor”. Vi ska göra flera lager så jag gjorde inte så tjocka, du kan använda mindre formar annars blir det väldigt mycket med att trycka i sig en hel, ja om man inte är en riktig gottegris då vill säga;). Ställ sedan in tallriken cirka 10 minuter i frysen så chokladen stelnar.
 

02_569e57cb9606ee5c8c30fbe6

Ta ut ur frysen och ha i Nutella i hälften av formarna…
 

03_569e580c2a6b22379b791c71

…och andra hälten med kolasåsen. Ställ in cirka 10 min till i frysen tills det stelat.
 
 
Gudomlig saltad kolasås
450 g strösocker {5 dl}
40 g glykos
175 g smör
250 g vispgrädde {2.5 dl}
Valfritt: 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
Flingsalt, 1-2-3 nypor 😉
 
Häll sockret i en stor kastrull och värm på medelvärme. Inte varmare, det får ta lite tid så stressa inte.
Pensla ner kanterna med en fuktad pensel. Skälet är att det stänker upp sockerkristaller och om de får sitta där kan de sabba hela kolasåsen. När det smält helt rör man i det med en träslev/gaffel. Ha i glykosen. Det är nu man skapar en karamellsmak men det går fort på slutet. När sockret mörknat tar man av kastrullen från värmen. Klicka i smöret och rör mellan varje bit så det blanda som riktigt.  Häll i vispgrädden, flingsalt och vaniljen, rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills man når önskat gradantal, 105 grader för lös sås, 107 grader för en tjock. Låt såsen kallna lite och förvara sedan såsen i en tätslutande burk i kylen upp till en månad.
 
2016-01-18_153613_569e59b02a6b2237760650672016-01-18_153650_569e5968ddf2b36f0d0c6f532016-01-18_151542_569e587ee087c31134d5f317Ta ut och ha på en lager med smält, vit choklad eller mörk om du vill ha det. Du gör bara som i steg 1. Toppa med nötter, flingsalt, strössel eller utan något på. Ställ i fysen en sista gång för att stelna sen är det klart.
 

2016-01-18_152651_569e5a232a6b2237aae7ee3fVilken väljer du, Nutella eller Saltad Kolasås?

2016-01-18_152235_569e5a38e087c31134d5f323

2016-01-18_153203_569e5a832a6b2237a746f0aaFunkar även att toppa med salta pinnar, bryter av gott med saltet.

 

2016-01-18_152956_569e5b2cddf2b32df777b7e8Förvara dessa rackare i kylen.

2016-01-18_153837_569e5b6b9606ee5c5c835f50  Y U M M I 

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *