Bakning, Choklad

Hemmagjorda fyllda munkar

5 april, 2018

Jag har alltid velat göra egna munkar hemma, min son älskar munkar och vill för det mesta ha munkar när vi är på affären och får han köpa godis under helgen så tillägger han gärna munkar på listan. Han fick till och med en munk maskin för några år sedan i present, det var såna som gör ringmunkar men nej dom var inte goda. Tyckte själva konsistensen på dom vart tunga och kompakta så den maskinen stod mest i ett skåp och samlade damm… Sen har jag aldrig bara tagit tag i att göra munkar förräns häromdagen när jag vart så himla inspirerad av en kvinna (Katarina) jag följer på instagram (skogtillbord) som hade gjort egna munkar och lagt upp en bild på instagram, då kände jag bara att nu gör jag det! Var in och läste grundreceptet på hennes blogg och det var inte alls krångligt och sen jag valde att fylla mina med 3 olika fyllningar, äppelmos – hallonsylt – nutella. Den sistnämnda var sjukligt god måste jag säga..

Munkar
20 – 30 stycken

250 g mjölk 2 ½ dl
50 g jäst
125 g äggulor, ca 7-10 st beroende på hur stora ägg du använder
600 g vetemjöl, ca 10 dl
75 g rumsvarmt smör
40 g, 3 msk strösocker
Rivet skal av en citron
10 g salt, ½ msk

Du behöver även:
Rapsolja att fritera i
Socker att rulla munkarna i

Ta fram en degblandare häll i mjölken och smula i jästen. Blanda med en slickepott tills jästen är upplöst.. Lägg i äggulorna och resten av ingredienserna. Kör degblandaren  i åtta minuter på me delhastighet. Ta upp och dela degen i bitar, 30 stycken för små munkar och 20 för rejäla bullar. Lägg en kupad hand över en degbit i taget, tryck till lätt och rör handen i cirklar så att du formar en boll. Lägg munkbollarna på en mjölad handduk och sätt något över som skyddar under jästiden, te.x en bakhandduk. Jäs i en timme. Hetta upp olja i en stadig kastrull eller gryta.
Inte för lite olja, munkarna ska kunna flyta utan att nudda botten. Oljan ska upp till 180 grader, använd en termometer.

Fritera några munkar i taget och vänd på dom med jämna mellanrum. Dom ska friteras cirka 4- 5 minuter sammanlagt Har du valt att göra dem stora behöver de den längre tiden, men de ska inte bli för mörka i färgen. Håll koll på dom hela tiden så dom inte blir för mörka. Lägg över munkarna lite kort på papper för att rinna av och sedan är det bara att rulla dom i socker. Lägg munkarna åt sidan och låt svalna, sen kan du fylla dom med valfri fyllning. Jag använde en vanligspritspåse med tyll och trycker in själva fyllningen i sidan på munken. Sen är det bara att äta och njuta…

Tips: Vill du spara några munkar i frysen så lägg in dom innan du jäser dom men efter du format dom till runda munkar. Sen tar du fram dom när du vill göra munkar, låter dom tina upp och sen jäsa.

Nu ser ni att dom är lika härliga inuti också. Hoppas att ni testar detta recept som är otroligt enkelt och helt underbara munkar blir det. Glöm inte att gilla inlägget under och dela gärna med det av inlägget på te.x facebook med hjälp av delningsknappar under. Ha en fortsatt fin Torsdag. Kram

0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.