Bakning Jul

Luftiga Saffransmörbullar

img_1493Häromdagen så började jag söka efter inspiration till att baka saffransbullar och kom över ett recept på tidningen hembakat´s hemsida. Bara av att titta på bullarna så kände jag hur dreglet började hänga i mungipan, dock tog det över en vecka innan jag väl bakade dom och är jag väl gjorde det så kan jag lova att jag var nöjd. WOW vilka luftiga och goda bullar!!  Min pappa var på besök dagen efter och han var lika nöjd, dom är så sjukt luftiga. Undra hur många gånger till jag ska säga det? Ha ha..  Jag har skrivit om receptet lite från det ursprungliga, hoppas ni testar bullarna för dom är MUMS!

img_1397Luftiga saffransmörbullar
cirka 30 st

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst, för söta degar
3 dl mjölk, fingervarmt
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
6-7 dl vanligt vetemjöl
6-7 dl vetemjöl special

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 30- 60 tim.

Deg: Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk till fingervärme och tillsätt smöret så det smälter lite. Tillsätt lite av mjölk/smörblandningen i skålen med jäst och blanda tills jästen lösts upp, häll sedan i resten. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

img_1402Det här är från samma kväll jag bakade dom, ni ser ju hur smetiga & goda dom ser ut och dom är lika goda dagen efter. Alla andra bilder på dom färdiga bullarna är tagna dagen efter..

img_1456img_1461img_1462img_1465img_1476img_1493 Trevlig kväll!

3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *