Restaurang Recension

Review: Basta – Urban Italian • Falun

img_4925För några dagar sedan så var jag på smygpremiären av den nya, Italienska restaurangen Basta! – Urban Italian som ligger nere på Östra Hamngatan 16. Jag tog med mig pappa, Kevin, Björn och Julia så dom också fick chansen att kolla in den nya stället. BASTA! är den Italienska restaurangen med en modern storstadskänsla som står i korsningen mellan det fantastiska italienska köket och den pulserande staden. Maten lagas med inspiration från hela Italien och i centrum står den världsberömda Napolitanska pizzan som bakas på ett traditionellt vis i vår handbyggda stenugn i 470°C. Denna autentiska klassiker är ett måste i allas bucket list.I vinlistan upptäcks många spännande italienare som speglar landets klassiska vinstilar och i baren kan du få en aptitretande fördrink i form av en Negroni eller en sofistikerad Bellini.

3Så fort jag kom in i lokalen kände jag bara YES! Här vill jag hänga… Dom blandar höga & låga bord, stolarna har en rustik känsla, det finns även skinnsoffor, bänkar av trä och jag ÄLSKAR att dom har färska snittblommor på bordet. Nu hoppas jag inte att blommorna bara var för öppningsveckan utan att dom kommer fortsätta att sätta prägeln på restaurangen med ett sinne för detaljer.

1Menyn är jäkligt snygg och den innehåller mat som te.x pasta, pizza, risotto, osso buco, sallader, härliga viner, drinkar och desserter. Menyn är inte kilometervis lång, precis som den ska vara. Man ska inte behöva sitta och ha jordens största meny att välja mat ifrån, bättre med en mindre meny där dom verkligen kan lägga fokus på maten på bästa sätt. Man kan även välja mellan vanlig coca cola eller Italiensk Cola som alla utom jag tog in, den smakar och doftar precis som igloo-glassen. Kevin brukar samla på olika flaskor han gillar och den här gillade jag med, sjukt fin att ta bort etiketten, använda som vas eller varför inte sätta i ett stearinljus. Så man ställer flera flaskor i rad, varva med en tulpan eller ros och stearinljus.. Ha ha hur som helst, jag frågade om Kevin fick med sig en flaska hem, Julia ville också ha en så det fick dom så klart. Men nog om denna flaska nu… 😆

2Jag tog in ett glas rött och en fräsch drink med citron, mynta, vanilj och massa is… Otippat att jag ska ha massa is i en drink va;)

img_4955Ni ser ju, jag blir bara törstig av att kolla på bilden! Måste nog trolla ihop nått liknande ikväll :mrgreen: 

img_5015Pizza utbudet

4Nu var vi inte så smarta, iaf inte i mitt tycke… För ALLA tog in pizza vid bordet, men allt gick så fort när jag väl satte mig. Jag ångrar att jag inte tog risotto eller en sallad MEN jag kan lova er att jag kommer besöka detta ställe måååånga fler gånger. Jag har kollat ut både det ena och det andra jag vill prova, te.x anti pasto där 2 st kan dela på godsaker som ostar, lufttorkat & tillbehör.

img_4967Sjukt fräsch med blandad sallad på pizzorna, me like… alot!

567img_5006Björn & Kevin fick brända kanter, ugnen som dom gör pizza i tror jag gör pizzan på typ 45 sekunder!! Man kanske inte har fått in snitsen riktigt, jag själv tycker det är lite halvcharmigt, det blir lite rustikt och jag hade gärna haft en sås att doppa kanterna i, en len aioli kanske. Nu utforskade inte jag om det fanns någon sås/dressing att ta in men det tror jag garanterat.

8Alla drinkar såg fantastiskt fräscha och goda ut, jag ville typ beställa in av varje bara för att testa dom. Personalen är otroligt trevlig nere på Basta, man känner sig verkligen välkommen. Det enda jag saknade i lokalen var lite musik, behöver inte alls vara nå dunka dunka utan mer stämningsmusik men det kanske kommer.

img_5012Dags för dessert!

9Kevin skulle absolut ha nutellapizzan.. Ja, dom har en nutellapizza på menyn, något jag bordet tagit in eller hur? Med tanke på hur ofta jag tipsar om olika saker med nutella i och jag smakade så klart pizzan, jag gillade den mer än Kevin!? Dock så fick jag absolut inget hallon av honom hur mycket jag än frågade, va då snål!? 😥 Jag, pappa & Björn tog in desserten som heter Torta al cioccolata a Toscana och vid den här tidpunkten så började jag bli så mätt så jag tror jag skulle smälla av… Jag fick i mig halva, den var god men dock inte mer än så… i MITT tycke! Pappa däremot nästan slickade ren tallriken, tur att alla har olika smaker! Julia tog Gelato – Italiensk glass och jag vet helt ärligt vad hon tyckte om den, jag minns inte men jag tror knappast att hon inte gillade det. Vem gillar inte glass med bär? Nästa gång är jag sugen på pannacotta, jag vacklade fram och tillbaka om jag skulle ta den eller inte men det slutade med chokladen.

img_5037Nutellapizza – YUM

img_5040Sjukt vackert

10↑ Details ↓

11Basta har ingen bordsbokning, med siktet inställt på en urban och lättsam stämning så dissar dom likt många andra moderna restauranger bordsbokning. Här är det på klassiskt italienskt manér bara att komma in och ta plats. Vid en eventuell fullsatt restaurang så har dom över 100 sittplatser och väntetiden bör inte vara längre än 15-20 minuter. Dessa värdefulla minuter spenderar den urbana individen med en aptitretande fördrink i baren . Planerar man däremot att komma ett större sällskap och vill sitta tillsammans eller säkra ett bord för ett speciellt tillfälle så får höra av sig via formuläret på deras hemsida → länk eller ringa dom på 023 100 30. Dom finns även på Facebook och instagram.

img_5070Stort tack till Basta  för att jag fick komma ned och testa eran mat, jag lovar er att jag kommer tillbaka inom kort.

4

1 Comment

  1. Lux Restaurang – “Polpette” means meatballs in Italian. Our menu offers classics from both countries as well as fusion dishes, combining the best of the Swedish & Italian kitchens to your delight.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *