Bakning Frukt & Bär

Saftig plommonkaka

Att fylla år – Då vankas det hembakat

När jag fyllde år och skulle bjuda på fika så visste jag direkt att jag skulle baka allt fikabröd själv. Tycker det är mycket trevligare att bjuda på hembakat än att köpa något färdigt och servera, är inte så mycket kärlek bakom det eller det beror på hur mycket tid man lägger ner på det man bjuder på då. Om man går in på närmaste mataffär och bara tar några random påsar eller om man kanske beställer saker från bageri.

Ja, men hur som helst. Detta är min gåva till mina gäster som kommer för att fira mig så jag tror det vart 7-8 olika sorters fika och mina gäster var verkligen nöjda, jag fick så mycket beröm. Jag kan dock inte bjuda er på fikat men självklart på recepten. Första receptet ut är denna riktigt goda plommonkaka som är riktigt saftig och som du kan servera med en klick grädde till. Jag gjorde faktiskt denna några dagar innan så den fick stå i kylen och mumsa till sig lite innan servering..

Saftig Plommonkaka
Serves 10
Otroligt saftig, smakrik och härlig kaka.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 110 gr osaltat smör, rumsvarmt
  2. 2 1/2 dl brun farin
  3. 3 st ägg
  4. 1 dl rapsolja
  5. 1 apelsin, rivet skal
  6. 2 tsk äkta vaniljpulver
  7. 4 1/4 dl vetemjöl
  8. 2 tsk bakpluver
  9. 1/2 tsk salt
  10. 1 tsk nystött kardemumma
  11. 1/2 - 1 msk kanel
  12. 4-5 st plommon
Instructions
  1. Värm ugnen till175 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform (jag brukar använda kokosflingor) på cirka 20x30 cm i diameter och avtagbar kant.
  3. Vispa smör och farinsocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt olja, rivet apelsinskal och vaniljpulver, vispa smeten slät.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och nystött kardemumma i en skål. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda runt tills allt precis har blandats, inte mer.
  5. Häll smeten i i formen och jämna till ytan.
  6. Halvera plommonen och plocka ur kärnan. Dela dom ytterligare en gång och fördela plommonen i formen.
  7. Grädda kakan i cirka 40 min, tills den är gyllenbrun.
  8. Låt kakan svalna i formen cirka 15 minuter, dra sedan försiktigt med en kniv längs kakans kanter och lossa den från formen.
  9. Låt kakan svalna och pudra över florsocker och servera med vispad grädde.
Notes
  1. Går att förvara i kylen några dagar innan servering, låt den vara kvar i formen fram tills dess. Kakan går även att frysa, ta fram vid behov och låt tina i rumstemperatur.
Yummifood http://www.yummifood.se/

Farmor sa att det var som att gå på konditori, det säger väl allt 😉

Nu har jag även börjat med att införa receptkort till er så det är enkelt att skriva ut receptet om ni vill spara dom i en pärm hemma. Jag själv tycker det är mysigt och har massor med recept överallt, det är något speciellt med att kunna ta fram ett recept på ett fysiskt papper eller ur en tidning och inte på en dator/ipad/telefon och ha framför sig när man bakar. Hoppas ni uppskattar receptkorten och man kan även ge recepten betyg i form av 1-5 stjärnor. Hoppas även att ni testar på denna smarriga plommonkaka. Stor kram.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *