Bakning Glass & Godis

Vaniljkola med flingsalt

Hej! Så under veckan vart jag så himla sugen på en härlig vanilj kola, ni vet en sån lite längre som man slår in i papper och står redo i kylen när suget sätter in. Ja jag var inte sen att haka på den tanken och jag valde att smaksätta min vanilj kola med lite flingsalt också… Lite i själva “smeten” och sen toppa med lite flingor när du fyllt upp din form och innan kolan börjar stelna. Oj oj vad gott det var och jag har redan börjat tänka på fler mumsiga kola recept men detta är verkligen så sjukt gott och jag förvara mina i en burk i kylskåpet för bäst konsistens.

Vanilj kola med flingsalt

170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk äkta vaniljpulver
0,5 tsk havssalt
+ flingsalt till att strö över kolan

Smält smör, grädde, havssalt och vanilj tillsammans på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns  vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, jag använde en vanlig ugnsform i glas. Jag vill inte ha kolorna för tjocka  därför tog jag en vidare form. Strö över lite flingsalt. Låt svalna i kyl. Tag ut och skär i önskade storlekar, slå in dom i smörpapper. Förvaring i kylskåp.

Hoppas ni testar att göra kolorna och glöm inte att trycka på under bilden och dela gärna receptet på din Facebook. Nu är det dags för mig att fixa frukost här och väcka resten av gänget. Idag har min son Kevin innebandymatch så det blir att hänga på läktaren och skrika halsen blå ;). Ha en fortsatt fin Söndag. Kram.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *