Restaurang Recension

VIP-kväll & Recension: Kopparhatten..

1Hej på er, idag kommer ett väldigt sent inlägg upp då detta borde ha gått upp Maj när detta evenemang ägde rum men livet kom emellan och nu har jag fått fingrarna ur den välkända bakre regionen så inlägget kommer nu. Bättre sent än aldrig… Jag fick en inbjudan till en VIP-kväll på Kopparhatten här i Falun där det skulle presenteras nyheter och förhandsprovning av deras nya meny innan den visades för allmänheten. Och en av deras nyheter på menyn var en traditionell plankstek i ny tappning, serverad på lokalproducerad engångsplanka i svensk gran från Johannisbergs trä och pall i St Skedvi. Man kan välja melllan oxfilé, lax eller vegetarisk.

Detta är ganska stora ord att leva upp till kan jag tycka, om man ska komma med en nyhet så ska den verkligen leva upp till förväntningarna… Gjorde den det då? Det får ni reda på om ni läser hela inlägget. Jag tog i alla fall med mig min son Kevin och min vän Malin på detta event och det är, måste jag säga, lite riskabelt att bjuda in mig till event där det är just mat för jag är sjukt kräsen och jag har otroligt höga förväntningar på att maten ska vara bra. Går man ut och betalar dyra pengar för mat så förväntar jag mig att den ska vara bra också, kanske därför jag nästan aldrig går ut och äter i denna stad? Jag kommer ALLTID vara ärlig i mina recensioner, både på gott och ont, finns ingen som helst anledning till att jag skulle sitta och hitta på saker.  Jag brukar anteckna lite i mobilen från middagen och självklart har jag gjort det denna gång med, några stödord som jag kan komma ihåg när jag väl skriver inlägget dock så minns jag nästan alla mina stödord denna gång.. Nu kör vi.

5

Vi valde att skippa förrätten denna kväll och fokuserade mer på varmrätt & dessert. Nu har jag ingen bild på barnmenyn men jag vet att vi frågade om Kevin kunde byta ut proteinet som var med pommes har jag för mig till kött istället för Kyckling om jag inte minns helt fel, vi kunde till och med betala extra för att få kött (Kevin älskar oxfilé) och våran servitör skulle fråga kocken men det gick tydligen inte (varför inte det var möjligt vet jag inte) så det slutade med att vi tog planksteken alla tre. Jag och Kevin tog medium rare på köttet, precis som vi vill ha det och Malin medium. En sak som var väldigt positivt måste jag säga var att alla barnen fick en söt liten påse med färgpennor och målarbok som dom kunde pyssla med under tiden man väntar på maten etc. Stort pluspoäng för det och det borde fler restauranger ta till sig då barn kan lätt bli lite otåliga.

4Det står även en liten kub på bordet med menyn, jag gillar den för om man har fått menyn borttagen från sitt bord och vill ha nått mer så slipper man extra tid med att först sitta och vänta på en servitör som ska komma med en meny så ska man kolla vad man ska ha.. Ja ni fattar, tiden rinner iväg. Så detta ger jag även tummen upp till.

2Pepsi till Kevin….

2016-05-18-18.26

… och vin till oss. Jag har för mig att jag tog det röda vinet högst upp, jag älskar kraftiga & smakrika viner och det var servitören som tipsade mig om detta. Det var sjukt gott till maten.

 

2016-05-18-18.16Maten kommer in och det ser väl… okej ut. Okej jag ser direkt att moset är torrt för det kan man se direkt genom att bara titta på det MEN jag försöker att inte vara för dömande innan jag ens har smakat på maten. Köttet ser riktigt gott ut och man kan till och med se att kocken dragit några extra varv med pepparkvarnen innan servering, plus för det.

2016-05-18-18.1582016-05-18-18.161Ett plus är färsk timjan på toppen… Men jag älskar färska örter så det är upp till var och en.

2016-05-18-18.171En av dom godaste sakerna på denna planka var faktiskt köttet och bearnaisesåsen… men nu börjar sågningen.

2016-05-18-18.17Att man serverar baconlindad sparris på en planka är klassiskt och det är absolut inget fel i det men om man ska servera det så borde kocken verkligen veta bättre om att man inte serverar en sparris med den nedre delen av sparrisen kvar. Jag fick lov att titta på allas plankor ifall det bara var min som var så men nej det var lika på alla. Hallå, nog vet man väl det som kock att man ska bryta av nedersta delen på en sparris pga av den är väldigt träig?

2016-05-18-18.252016-05-18-18.155Tomaten, klassisk..dock helt utan salt.  När jag läste –  “klassisk planka i ny tappning” så hade jag önskat att ni kanske hade gjort små underbara tomater i ugnen med underbar smaksättnig och lagt på plankan istället som fullkomligt exploderar i munnen av smaker. Men nej, där ligger den där halva tomaten och stirrar på en… helt utan kryddning. Tråkig..

2016-05-18-18.15

Moset, jag hade rätt, sjukt torrt mos och helt smaklöst. När till och med min son på 8 år håller med.. då är det dags att tänka om. Rödvinssåsen, förlåt men måste ha varit en av dom vidrigaste såserna jag smakat i mitt liv och jag är nästan bombsäker på att den var gjord av pulver. Hårda ord kanske men det är sanningen. OM ni hade fokuserat mer på maten istället för en planka som inte har någon som helst funktion så hade det var 1000 ggr bättre. Det är ingen byggfirma ni driver där vi som kunder ska äta plankor, det är en restaurang ni driver och borde ha mer fokus på det som ska vara den stora stjärnan hos er, maten. Jag vet inte alls vad plankan hade för funktion för det smakade då inge gran om maten om det var det som var syften. Tänk om och tänk rätt…

 

3Min dessert var “Citron & marängpaj, serveras med flädermarinerade bär och granatäppelglass”. Jag har inte skrivit något om min dessert, minns den knappt, är betyg nog bara det.. att jag knappt minns den. Jag har för mig att den var otroligt söt, var inget som bröt av det söta och det som irriterade mig var att man inte ens kan torka av skålen med bären innan man serverar. Men det är bara vad jag tycker. Rent & snygg ska det vara…Jag vet att jag lämnade det mesta av desserten i alla fall.

 

2016-05-18-19.3811

Kevin tog “Chokladcreme Brûlèe, serveras med myntaolja och mandainglass”. För det första så var “glassen” som sås när han fick in den, den här bilden tog jag direkt när den serverades och ni ser ju själva.. En brûlèe ska serveras kall med ett tunt , karamelliserat lager av socker på ytan. Dock var inte fallet så här, var som en vanlig chokladmousse ungefär och den karamelliserade ytan lyste med sin frånvaro. Jag vet inte vad dom gjort med den, ni ser ju hur den ser ut på ytan… Den trötta myntan på tallriken, ska den representera myntaoljan? Och en sista sak, det stod mandaringlass… Det smakade dock som lemoncurd utblandat med glass. Smaka inge mandarin för fem öre.

En sak som är återkommande på båda tallrikarna är den klibbiga “dekorationen” längst ned på tallrikarna. Usch, jag är allergisk mot sånt, det är en genväg och fusk att försöka göra något fint men i mina ögon lyser det bara billigt. Det är lika med vissa som drar på balsamico på sallader etc på restauranger, seriöst mitt hår på armen reser sig som nålar bara jag skriver om det. Snälla sluta med detta!!! Gör något originellt, förstör inte maten/desserter med detta skräp. OM ni nu vill ha nått, reducera ned hallon eller passionsfrukt till en sirap då. Snälla, gör något annat…

2016-05-18-19.30Malin tog hennes favorit som dessert, en Irish Coffee och den var nog god har jag för mig.

 För att summera denna middag, om jag hade kommit ned till Kopparhatten och beställt in en flaska vin, en tallrik med kött och beasås så hade jag varit väldigt nöjd. Jag hoppas att ni är smarta och tar till er denna kritik. Att jobba på det som behöver förbättras, vänd det till eran fördel. Att kunna ta kritik och agera är ett vinnande koncept.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *