Bakning

XXL Kanelbullar m. glasyr

9 augusti, 2017

img_4228För några veckor sedan så bakade jag bullar en kväll och just dessa bullar jäser enormt mycket så jag gör dom på en plåt utan bullpapper. Tycker dom blir ganska mysiga, som ett brytbröd ungefär. För att få dom så här superstora så ställer du in plåtarna med bullar i en kall ugn med en kastrull med kokande vatten i botten av ugnen och där ska bullarna stå för att jäsa till sig till max. Vid servering så kan man välja att ringla över glasyr gjord på lite vatten och florsocker.

img_4211

Kanelbullar XXL
1 paket blå jäst
200 g smör
6 dl mjölk
2 ägg
2 1/2 strösocker
2 tsk salt
22-24 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 – 1 1/2 tsk vaniljpulver

ägg + pärlsocker

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke. Häll över lite av smör/mjölkblandningen och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt resten av vätskan och rör om. Tillsätt sedan resten av alla ingredienser till en fin deg, jag tillsätter mjölet lite i taget så den hinner arbeta in sig innan man fyller på med nytt. Arbeta degen cirka 10 min och sedan låter du deg jäsa cirka 30 min under en kökshandduk. Medans degen jäser kan du röra ihop din fyllning.

img_4222 img_4223 img_4225Kavla ut din deg och smeta på fyllningen. Rulla ihop degen (som en rulltårta) och skär centimeterlånga skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper på och ställ in i kall ugn, det blev 2 plåtar för mig som jag satte in högst upp i ugnen och under ställer du en lite större kastrull med kokande vatten, sen stänger du ugnen och låter bullarna jäsa cirka 60-90 min.

img_4226img_4243 img_4242 När du tar ut bullarna från ugnen så sätter du den på 225 grader. Sen penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör på pärlsocker… Mycket ska det vara så klart 😉 .  Grädda i mitten av ugnen cirka 5-10 minuter beroende på ugn samt storleken på bullarna.

img_4245 img_4244Ta ut och låt svalna..

img_4276 img_4275Mums för nybakade kanelbullar och iskall mjölk!

0 ← Give me some LOVE

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.